Ielu festivālos šī ēdiena popularitāte aug. Paldies Izraēlai, kas izvirzījusi felāfelu par valsts simbolu, un, ja piezemētāk – nacionālo ātrās ēdināšanas produktu jeb fast food. Izmēģinām!
Nedaudz no vēstures- felāfels tika gatavots jau senajā Ēģiptē. Vēlāk ēdiens tika pārņemts Tuvajos Austrumos, Vidējos Austrumos un Ziemeļāfrikā. Katrai valstij ir sava recepte. Bet visā pasaulē felāfels ir pazīstams, kā Izraēlas ātrās uzkodas.
Kas ir felāfels? Tie ir sasmalcināti un fritēti zirņi. Ebreji tos pasniedz pitā (gaisīgā plācenī) ar tomātiem, gurķiem, humusu, čipsiem un tahini (sezama mērci). Ēģiptieši dod priekšroku felāfelam ar tomātiem un pupiņu mērci. Libānieši parastajām piedevām pievieno piparmētru un marinētus rāceņus, bet tahini pārlej ar jogurtu.
Un tagad klasiskā recepte.
Kas jums nepieciešams:
- 250 g aunazirņi;
- 1 sīpols;
- kinzas buntīte;
- 1-2 ķiploku daiviņas;
- ½ sasā pipara;
- ½ tējk. ķimenes;
- 1 tējkarote kurkuma;
- šķipsniņa kardamona;
- pita;
- sāls pēc garšas.
Ej uz nākamo lapu, lai lasītu tālāk!